Túrák két lábon, négy lábon és két keréken

Roxy a Világjáró Kutyus kalandozásai

Roxy a Világjáró Kutyus kalandozásai

Aki igazán közel férkőzött a természethez

Természetfotók szívből - jubileumi bejegyzés és képválogatás

2017. február 23. - Szórády József

Számomra is hihetetlen, de elérkeztünk a roxykalandok.blog.hu 50., jubileumi "adásához". Ahogy a legelső bejegyzésben is írtam, nem akarok okoskodni, nem akarom a tutit megmondani, egyszerűen az élményeimet/élményeinket szeretném megosztani. Mert élmények szerencsére vannak. Nem biztos, hogy mindig a legsikeresebben tudtam átadni őket, de igyekeztem. Higgye el mindenki, a túrázás - akár gyalogosan, akár bringával - igazi rock and roll!!! Igazi szabadság, igazi feltöltődés, mindannyiunknak minden egyes megtett km egy pici El Camino. Azt hiszem, ezt több százezer természetjáró megerősítené, ha a kérdést szavazásra bocsátanám.

Ez volt a maszlag, most jöjjenek az igazán fontos dolgok ;-):

Mindegy mit csinálsz, végy hozzá egy kutyát! Én megtettem, azaz rám erőszakolta magát ez az utánozhatatlanul szeretetreméltó, hűséges, jóban-rosszban velem tartó szőrös, csupaszív teremtés:

dsc_0067.JPG

Innentől gyerekjáték volt minden. Csak mentünk-mentünk-mentünk, mert imádja a felfedezést. Bárhová, bármeddig, csak kalandozzunk. Ja, hogy eközben az ember megismeri az országot, - kis túlzással - a fél világot? Az már csak hab a tortán. Csakúgy, mint új, fantasztikus emberekkel találkozni, akik szívvel-lélekkel törekszenek arra, hogy az általuk befogadott szépséget mindenki számára megismerhetővé és vonzóvá tegyék. Hát, Magdi ilyen. Néhány héttel korábban írtam arról, hogy a Börzsöny micsoda élményeket adott nekem, akkor említettem egy kedves párt, Melo Magdit és férjét, Horváth Ferit, akik igazán a természet szerelmesei. Magdi ezen kívül gyönyörű fotókon örökíti meg a benyomásait, érzéseit az élő környezetről. Azt hiszem, a jubileumhoz nem is tudnék méltóbb illusztrációt, mint Magdi természetfotóit.

Jöjjön tehát egy válogatás attól a személytől, aki azonnal vissza is adja mindazt a szépséget, amit a természettől kap. Ráadásul nem is amatőr módon... Magdi gyönyörű képei és benyomásai a két szenvedélyéről:

"Túrázás és fotózás 

A fenti két tevékenység számomra nemcsak elfoglaltság, hanem életforma is. Először volt persze a túrázás, mely már több évtizede fokozatosan vált hétvégi időtöltésből szenvedéllyé. A túrázások közben olyan sok szépet tapasztaltam, hogy azt szerettem volna megörökíteni, így vált egyre fontosabbá a fotózás is.

Gasienica völgy a Lengyel Tátrában

01_g_sienica-volgy_a_lengyel_tatraban.JPG

Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m)

02_fekete-to_czarny_staw_g_sienicowy_1620_m.JPG

Miért szeretek túrázni? Amikor felveszem a hátizsákomat és belépek egy erdőbe, valami megváltozik bennem. Végtelen nyugalom tölt el, csak a természetre és az útra gondolok. Menetközben rácsodálkozom a körülöttem lévő táj, az élővilág szépségére, ami lehet, hogy valamilyen különleges sziklaképződmény, egy hegyvonulat, egy színes pillangó, egy érdekes bogár, egy virág.

Szádelői völgy Szlovákiában

03_szadeloi_volgy_szlovakiaban.JPG

Az ősz is tartogat csodákat

04_az_osz_is_tartogat_csodakat.JPG

A több évtizedes túrázás megtanított arra, hogy végtelenül tiszteljem a természetet, melyet nem meghódítani akarok, hanem megismerni. Figyelni és megismerni. A figyelés közben jöttem rá, hogy mennyi mindent nem tudok a körülöttem lévő növényekről, állatokról. Folyamatosan új élmények érnek, gazdagodom általuk, feltöltődöm.

A Dera-patak szurdokvölgye Pilisszentkereszt közelében, a Kéktúra egyik legszebb szakasza

05_a_dera-patak_szurdokvolgye_pilisszentkereszt_kozeleben_a_kektura_egyik_legszebb_szakasza.JPG

A Gímszarvas ünőborjú a Pilisben sétált velem szemben, a Kéktúra útvonalán, Dobogókő és Pilisszentlászló között.

06_ez_a_gimszarvas_unoborju_a_pilisben_setalt_velem_szemben_kektura_utvonalan_dobogoko_es_pilisszentlaszlo_kozott.JPG

Két éve határoztam el, hogy végigjárom az Országos Kéktúra útvonalát, ami 1160 km, Írottkő és Hollóháza között vezet végig az ország tájain. Mivel korábban is sokat túráztam, a túrázással kapcsolatban széleskörű tapasztalataim voltak, sokfelé jártam már, de ennek a kiírásnak a teljesítése új élményekkel gazdagította az életemet. Minden túraszakasz megkezdése előtt tanulmányozom az útvonal történelmi és tájképi nevezetességeit és ezek ismeretében indulok neki. Így olyan helyeken is jártam, amelyek nem tartoznak a népszerű, sokak által járt útvonalakhoz, mégis mindegyik úton értek meglepetések, újdonságok. Magyarország szépséges tájait gyalogosan lehet igazán megismerni.

A Mátrában, az Országos Kéktúra útvonala Ágasvár felé

07_a_matraban_az_orszagos_kektura_utvonala_agasvar_fele.JPG

Hollókő várát is érinti az Országos Kéktúra

08_holloko_varat_is_erinti_az_orszagos_kektura.JPG

Mivel a Kéktúra útvonala lakott településeket is érint, így az ott élő emberek, az épített környezet is megismerhető. Nagyon élvezem ezt a megismerési folyamatot, és mivel az útvonal több mint fele hátra van, még van lehetőségem az ismereteim bővítésére.

Kéktúra bélyegzőhely a Pilisben, a Sikárosi Erdészháznál. Ezen a túrán két alkalommal kaptunk zivatart, és egy folyóvá duzzadt patakon is át kellett vergődnünk - ez látszik is az öltözékemen.

09_kektura_belyegzohely_a_pilisben_a_sikarosi_erdeszhaznal_ezen_a_turan_2_alkalommal_kaptunk_zivatart_es_egy_folyova_duzzadt_patakon_is_at_kellett_vergodnunk-_ez_latszik_is_az_oltozekemen.JPG

A Magas-Tátra szaggatott sziklaszirtjei

10_a_magas-tatra_szaggatott_sziklaszirtjei.JPG

Régóta túrázom a Magas-Tátrában, minden évszakban. Kezdetben csak az alacsonyabban lévő túraútvonalakat jártam – tériszonyom van -, de aztán legyőztem a félelmeimet és előbb a 2000-es méteres hegycsúcsokra másztam fel, majd a Kriván 2494 méteres csúcsára is felmentem. Nem volt könnyű, de felejthetetlen, életreszóló élmény volt számomra.

A Krivánon, 2494 méteren

11_a_krivanon_2494_meteren.JPG

Ez is egy kékkel jelzett útvonal, de a Magas-Tátrában, útban a Zbojnicka menedékház felé.

12_ez_is_egy_kekkel_jelzett_utvonal_de_a_magas-tatraban_utban_a_zbojnicka_menedekhaz_fele.JPG

Persze vannak a túrázásnak nehézségei, hiszen lehet az erdőben sár, lehet erős napsütés, szúnyog, meglephet zivatar, cipelni kell a hátizsákot, a nap végére már nehéz lépkedni, de ezek leküzdése csak növeli az élményeket.

Lengyel Tátra, Kościelisko-völgy

13_lengyel_tatra_ko_cielisko-volgy.JPG

Csodálatos dolog teljesíteni egy általunk kitűzött célt a nehézségek leküzdésével. A túrázások során sok mindent megtudtam saját magamról is. Ez a tevékenység megtanít a fegyelemre, a kitartásra, a türelemre, az alázatra.

Jellegzetes tátrai útvonal - útban a Zabie Pleso felé

14_jellegzetes_tatrai_utvonal_utban_a_zabie_pleso_fele.JPG

A túrázásaim alkalmával rendszeresen fotózom. Igyekszem átadni, láttatni a fényképeim által azokat az élményeimet, melyek rám is hatással voltak. Remélem, hogy a fotóimon keresztül mások érdeklődését is fel tudom kelteni a természet csodái iránt és egyre többen kapnak kedvet a túrázáshoz, a természetjáráshoz.

“A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” Buddha

Járjunk hát az úton!

Szivárvány a Felvidéken

15_szivarvany_a_felvideken.JPG

Végezetül nagyon köszönöm Szórády József barátomnak a lehetőséget, hogy a blogjába írhattam!

Mindenkinek jó túrázást kívánok!"

Azt hiszem, Magdi szavai tökéletesen megadták a keretet a bevezetőben megfogalmazott gondolatmenetemhez, így nem is maradt más hátra, minthogy megköszönjem neki az "ünnepi" bejegyzés különlegessé és emlékezetessé tételét. A felhívásán pedig csak egy apróságot szeretnék módosítani: induljunk hát el egy úton!    

 

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://roxykalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr2512276407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása