Túrák két lábon, négy lábon és két keréken

Roxy a Világjáró Kutyus kalandozásai

Roxy a Világjáró Kutyus kalandozásai

Első „nagy” bringatúránk – nyolc nap a Duna mentén

2. nap - Esztergomtól Budapestig

2017. január 12. - Szórády József

Nehéz szívvel, de meghoztuk a döntést: hárman (illetve négyen :-)) folytatjuk a túrát, amit éppen, hogy csak elkezdtünk. Stipi is erre biztatott bennünket. A bringája és csomagjai biztonságba helyezése után elbúcsúztunk tőle, de ígéretet tettünk, hogy rendszeresen jelentkezünk és küldjük a képeket. Nem hosszú, de mint később kiderült, eléggé bonyodalmas szakasz várt ránk. Azért Esztergom látnivalóira szántunk időt. Az aznapi első közös kép a Duna feletti kilátó részről készült:

01_4.jpg

Kicsit bámészkodtunk még, mert idő kellett hozzá, hogy ezt a látványt be tudjuk fogadni. Azt hiszem, a képek magukért beszélnek. Ahonnan jöttünk:

02_5.jpg

Ahová tartottunk:

021.jpg

A gyönyörködés után az épített környezetre is fordítottunk egy kis időt. Először a vár körül készítettünk néhány képet.

03_6.jpg

Majd a megunhatatlan bazilikát jártuk körbe. A belső teret – Roxy kivételével - már mindannyian láttuk korábban, ő pedig úgy éreztem, nem kíváncsi rá.

04_5.jpg

A következő közös kép elkészítésére egy pár férfi tagját kértük meg, de maga a művelet elég bonyolultan hajtódott végre. Azért született egy talán elfogadható fotó:

05_3.jpg

Elindultunk, hogy a Dunakanyaron áthaladva elérjük a fővárost. Néhány km után az érdekes nevű település, Basaharc határában rövid pihenőt tartottunk egy út menti büfében, kizárólag azért, mert a rév indulásáig aránylag sok időnk volt még. Roxy nagyon jól érezte magát, a vendéglős hölgy ennek viszont nem örült annyira. Pedig Szőröske csak két percenként akart beszökni a konyhába… Itt éppen ölben, nem félúton a konyhába:

06_5.jpg

Na jó, elárulom, hogy nem bambit ittunk, pedig a képen nem is látszik… Szivar a játszótér szárnyat választotta pihenése helyszínéül:

07_5.jpg

A rövid ejtőzés után szó szerint a Dunának mentünk, ugyanis a bringaút a folyó északi partján folytatódott. Pár perc part menti várakozás után megérkezett a rév, hogy átúsztasson bennünket a másik oldalra. Kis ideig a víz felett „lebegtünk”:

09_4.jpg

Ez volt Roxy első utazása kompon, de a balesetek elkerülése érdekében sajnos a kosárban kellett maradnia. A kellő ünnepélyesség érdekében ismét készíttettünk egy közös képet:

08_4.jpg

A vízi utazás befejeztével a híres szörp hazájában tapostuk újra a földet, illetve pattantunk nyeregbe, hogy kicsit gyorsabban fogyasszuk a kilométereket.

10_4.jpg

A kerékpárút a 12-es főút mellett haladt jó ideig, majd Zebegény után kisebb-nagyobb kunkorokat építettek bele és fantasztikusan sima, új aszfaltburkolattal látták el. Mielőtt azonban a kanyarokhoz értünk, betértünk egy közvetlenül a bringaút mellé épített, direkt kerékpárosok számára kialakított büfébe. Az út szintjén fedett terasz és az enni- és innivalók széles választéka várt bennünket, egy lépcsőn pedig le lehetett jutni egészen a Duna partjára. Az asztalon látható energiaitalok mellé egy-egy finom helyi készítésű hamburgert is elmajszoltunk.

11_3.jpg

Hiába a nagy meleg, hiába a minimális motiváció, tovább kellett indulnunk. Hűsítő hatással csak a Duna bírt ránk, amikor közel kerültünk a parthoz, és legszívesebben belegurultunk volna. Ezt majdnem szó szerint bekövetkezett kicsivel később, amikor már kibírhatatlanul tűzött a nap. Egy csónakleengedőhöz értünk, ahol azért annyit megtettünk, hogy a bringákat letámasztottuk, de a következő pillanatban már combig (valaki tovább is) gázoltunk a kellemes hőmérsékletű vízbe.

12_5.jpg

Szerencsére a parthoz közel egyáltalán nem éreztünk sodrást, így unszolásomra Roxy is belevetette magát a folyóba és odaúszott hozzánk. Akkor még csak alig fél éve ismertük egymást, nem tudtam, hogy viszonyul a vízhez, de nem volt gond. Megérintett az orrával, majd a part felé evickélt, ahol néhány rázkódás után meghempergett a kavicsos homokban. Ennek nagyon örültem… Felfrissülés után Vác felé vettük az irányt, ahonnan szintén komppal terveztük az átkelést Tahitótfalu irányába. Nagymarost, Kismarost és Verőcét elhagyva egyre keskenyebbé vált a kerékpárút és a forgalom is megnőtt. Sokszor feltartottak bennünket, illetve nem igazán vették figyelembe, hogy mások is közlekednének rajtuk kívül. Ez egy meglehetősen „hangos” szakasz volt. A városközpontba érve – a változatosság kedvéért – fagyiztunk egyet, majd a kompra felszállva elbúcsúztunk Váctól:

13_4.jpg

Szőrmók kisasszony második átkelését jobban viselte, árnyékban ülve várta, hogy ismét guruljon alatta a bringa:

14_3.jpg

Keresztülhaladva a Szentendrei-szigeten, beértünk Tahitótfaluba, ahol a 11-es főúton délnek fordultunk. Kisebb-nagyobb dombok leküzdése után Szentendrén, a Duna korzón találtuk magunkat:

15_3.jpg

Itt úgy gondoltuk, megint szükségünk van némi pihenésre és energia bevitelre. Roxy kiszabadult kosarából, de persze nem a kemény földet választotta vendéglőbeli tartózkodása idejére:

16_3.jpg

A vigyor hamar lelohadt arcunkról, amikor a további erős forgalmat elkerülve a Budapest felé vezető töltésre tértünk. Az EU szinten számon tartott bringaút világháborús viszonyokat hozott. Egyszerűen képtelen voltam úgy lavírozni a hatalmas kátyúk között, hogy utasom feneke és a sajátom is ne ütődjön két másodpercenként a kosár aljához, illetve a nyereghez. Ekkor még az eredeti, kevésbé párnázott ülést használtam. Egy kicsit enyhített fájdalmunkon, hogy a szemből érkezők is fennhangon dicsérték az út minőségét. Ahogy egyre közelebb jutottunk a Dunához, a bringaút egy lejtőn keresztül tökéletesen aszfaltozott panorámaúttá változott. A látvány minden korábbi szenvedést megért. A Római-parthoz közeledve megálltunk, hogy megkeressük azt az utcát, ahol a korábban interneten talált kutyapanzió található. Igen, sajnos Szőröskének ott kellett éjszakáznia, mert a foglalt szállásra nem vihettünk magunkkal. Ez akkor és ott utoljára történt, azóta kizárólag kutyabarát szállást foglalunk, legyen szó Magyarországról vagy külföldről. Nagyon-nagyon fájó szívvel hagytam ott négylábú társamat, de látva a körülményeket és a gondozó srác hozzáállását, sejtettem, hogy nem lesz baj. Ez másnap reggel be is igazolódott... Pár perc tekerés után megérkeztünk a szállásra, ahonnan lepakolás és felfrissülés után továbbálltunk, hogy feltegyük a koronát a napra. Szivar ajánlása alapján betértünk a Puskás Pancho Sport Pubba, ahol Öcsi bácsi kedvenc ételei szerepelnek az étlapon. Életemben nem ettem még olyan finom kolbászos lecsót, mint ott! 

17_2.jpg

Úgy emlékszem, még pár korsó sör is lecsúszott, majd úgy döntöttünk, hogy ideje kipihenni ezt a mozgalmas napot. Halkan jegyzem meg, hogy a vendéglőbe nem bringával jutottunk el... A szállásra visszaérve váltottunk néhány szót Stipivel, küldtünk neki pár képet, közben pedig mi is újra átéltük az aznapi kalandokat. Szerencsére volt belőlük bőven...

A bejegyzés trackback címe:

https://roxykalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr5612116193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása